Diós-mákos bejgli
2008.12.06. 08:48
- Hozzávalók:
1/2 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztõ
2 dl tej
pici só
30 dkg dióbél
20 dkg porcukor
10 dkg finom édes morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj
5 dkg dara vagy liszt - Elkészítés:Az élesztõt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztõt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb ciót formálunk belõle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütõlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihûtjük, ettõl lesz a színe márványos. Sütõbe helyezés elõtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütõben 25-30 percig sütjük. A sütõ ajtaját ne nyitogassuk.A diótöltelék készítése3 dl vízbõl a cukorral sûrû szirupot fõzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tûzrõl hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.A máktöltelék készítéseA tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.
tipp!Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelék fele mértékét vesszük.
Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.