ÖREG BÖLCS FA

2008.12.07. 13:07

Hány éve állhat ott és csak figyel. Látszik a tekintetén a bölcsesség és az idő...köszönjük meg hogy megosztotta velünk ezt a mosolyt



Almás-diós bejgli

Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj és porcukor, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, reszelt citromhéj és narancshéj
A töltelékhez: 1,5 kg savanykás alma, 30 dkg dió, cukor, reszelt citromhéj és narancshéj, fahéj

Elkészítés: A langyos tejben felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a tészta hozzávalóival. Mély tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, alaposan átgyúrjuk, majd az előbbiekben leírtak szerint újra megkelesztjük. Az almát lereszeljük, a diót ledaráljuk. Az almát megcukrozzuk, megpároljuk, elfőzzük a levét. Hagyjuk kihűlni, citrom és narancshéjjal, fahéjjal (és ha szükséges, cukorral) ízesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált diót. A tésztát két vagy három részre osztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a töltelékkel megtöltjük és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük a tetejét tojássárgával. Meleg helyen a letakart tepsit további 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Nutellás bejgli

Tészta recept 3 rúdhoz: 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 22 dkg margarin, 1 kávéskanál só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 1,3-1,4 dl hideg tej
Töltelék anyagai: kb. 12-15 dkg darált háztartási keksz, kb. 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró, kb. 45-50 dkg Nutella

Elkészítés:
Tészta készítése: A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojás sárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben hozzágyúrjuk. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. A tésztát három részre osztjuk, gömbölyítjük, hűtőben letakarva pihentetjük.

Töltelék készítése: A feltüntetett anyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk.
Bejgli összeállítása: A három tésztából egyenként, liszt nélkül téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojássárga elegyével vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.


Gesztenyés-aszaltszilvás bejgli

Hozzávalók: A tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárga,
1-2 evőkanál tejföl, só

A töltelékhez: 50 dkg édes gesztenyemassza, 40 dkg édes vörösborban párolt, kimagozott aszalt szilva (vagy nem túl savanyú meggy), 10 dkg porcukor, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál rum és ízlés szerint fahéj Elkészítés: A liszttel összedolgozzuk a margarint, a porcukrot és a tojássárgát, majd hozzáadjuk a tejfölt és egy kevés sót. A tésztát alaposan összegyúrjuk, és egy órára befóliázva, a hűtőbe tesszük. A töltelék hozzávalóit egy mély tálban összekeverjük. Kivesszük a hűtőből a tésztát, félbe vágjuk és lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A töltelék felét a tésztára kenjük, majd feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tészta másik felét ugyanígy megtöltjük és a tepsibe tesszük, majd mindkét rudat tojássárgával megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt megsütjük.

Diós-mákos bejgli

2008.12.06. 08:48


  • Hozzávalók:

                                            1/2 kg liszt
    25 dkg vaj vagy margarin
    2 egész tojás
    5 dkg cukor
    2 dkg élesztõ
    2 dl tej
    pici só
    30 dkg dióbél
    20 dkg porcukor
    10 dkg finom édes morzsa
    citromhéj
    10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
    30 dkg darált mák
    20 dkg cukor
    3 dl tej
    1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj
                                            5 dkg dara vagy liszt

     

  • Elkészítés:

     

    Az élesztõt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztõt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb ciót formálunk belõle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütõlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihûtjük, ettõl lesz a színe márványos. Sütõbe helyezés elõtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütõben 25-30 percig sütjük. A sütõ ajtaját ne nyitogassuk.
    A diótöltelék készítése
    3 dl vízbõl a cukorral sûrû szirupot fõzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tûzrõl hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
    A máktöltelék készítése
    A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.

    tipp!
    Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelék fele mértékét vesszük.
    Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
süti beállítások módosítása